Home » MJservice al 25 jaar de weegtechniek specialist » Het belang van een weegschaal laten kalibreren voor bedrijven

Het belang van een weegschaal laten kalibreren voor bedrijven

Als bedrijf is het belangrijk dat jouw weegapparatuur het juiste gewicht aangeeft. Als deze te veel of te weinig aangeeft, kan dat leiden tot financiële problemen, juridische problemen, klachten of zelfs gezondheidsrisico’s. Daarom is het belangrijk om je weegschaal regelmatig te laten kalibreren door een erkend keurder.

Hendrik is een weegschaal aan het kalibreren.

Waarom is kalibratie belangrijk?

Kalibratie is het proces van het controleren van de nauwkeurigheid van een weegschaal. Hierbij wordt de weegschaal doorgewogen met behulp van gecertificeerde ijkgewichten. Als de weegschaal buiten de wettelijke gestelde eisen weegt, moet deze opnieuw worden afgesteld. Dit afstellen wordt ook wel justeren genoemd.

Er zijn verschillende redenen waarom kalibratie belangrijk is voor bedrijven:

  • Kwaliteitswaarborging: Door kwaliteitssystemen zoals; ISO, IFS e.d. wordt gevraagd om de nauwkeurigheid van weegapparatuur te waarborgen. Kijk in jouw kwaliteitssysteem of handboek welke eisen worden gesteld. Hier staat ook hoe vaak je zult moeten kalibreren per jaar.
  • Nauwkeurigheid: Een gekalibreerde weegschaal geeft altijd het juiste gewicht aan na de kalibratie. Dit is belangrijk voor bedrijven die weegschalen gebruiken voor handelsdoeleinden, zoals in de detailhandel, de horeca of de industrie.
  • Consistentie: Ingrediënten dienen zorgvuldig te worden afgewogen, anders kloppen de recepten niet meer waardoor je smaak verschillen zal krijgen. Zo voorkom je vervelende en onnodige klachten.
  • Besparingen: Een gekalibreerde weegschaal zorgt ervoor dat je precies de juiste hoeveelheid afweegt. Dit kan je geld besparen, omdat je geen product “weggeeft”. Maar ook klachten want klanten klagen nooit als ze teveel krijgen maar wel als ze te weinig krijgen.
  • Juridische verplichtingen: In sommige gevallen is kalibratie wettelijk verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval voor weegschalen die worden gebruikt voor handelsdoeleinden.
  • Gezondheid: In de medische sector is kalibratie van groot belang. Een verkeerd afgewogen recept kan leiden tot verkeerde verhouding van medicatie met alle gevolgen van dien.

Wanneer moet je een weegschaal kalibreren?

De frequentie van kalibratie hangt af van het type weegschaal, het gebruik ervan en wat in het kwaliteitssysteem staat wat je hanteert. In het algemeen wordt geadviseerd om weegschalen die worden gebruikt voor handelsdoeleinden minimaal één keer per jaar te laten kalibreren. Maar er zijn ook kwaliteitshandboeken die aangeven dat er 2 of 3 keer per jaar gekalibreerd moet worden. Kijk dus goed wat er in jouw kwaliteitshandboek staat.

Ook als je weegschaal niet voor handelsdoeleinden wordt gebruikt, is het raadzaam om deze regelmatig te laten kalibreren. Dit is vooral belangrijk als de weegschaal vervuild raakt, intensief wordt gebruikt of als deze last heeft van vallen en stoten. Hierdoor kan er intern schade ontstaan wat ervoor zorgt dat er afwijkingen voorkomen aan de wegingen.

Gekeurde weegschalen

Weegschalen die worden gebruikt voor handelsdoeleinden moeten wettelijk zijn gekeurd. Gekeurde weegschalen worden door de fabrikant gekalibreerd en voorzien van een keuringszegel en de benodigde papieren.

Naast de wettelijke verplichting kan het ook intern worden geëist om gekeurde weegschalen periodiek te laten kalibreren. Dit komt vaak voor in bedrijven die werken volgens een kwaliteitssysteem, zoals ISO of IFS.

Erkend keurder

Het is belangrijk om een weegschaal te laten kalibreren door een erkend keurder. Een erkend keurder is een bedrijf of persoon die door de overheid is gecertificeerd om weegschalen te kalibreren.

MJservice is een door de overheid erkend keurder. Wij laten kalibraties en keuringen uitvoeren door onze eigen service engineers. Hierdoor kunnen wij een perfect weegresultaat waarborgen en kleine reparaties meteen uitvoeren. Dit voorkomt dat je onnodige downtime ervaart en je dus geen onnodige extra kosten krijgt.

Laat je weegschaal kalibreren door MJservice

MJservice biedt een complete service voor het kalibreren en keuren van weegschalen. Wij kunnen je weegschalen op locatie of in onze werkplaats kalibreren.

Na de kalibratie krijg je van ons een overzichtelijke PDF met al jouw weegapparatuur en meet resultaten. Deze kun je direct gebruiken voor in jouw kwaliteitssysteem. Zo blijft alles inzichtelijk en kun jij ontzorgd blijven wegen.

Laat je weegschalen vandaag nog kalibreren door MJservice en voorkom financiële en juridische problemen of gezondheidsrisico’s. Wil je meer weten over onze kalibratie- en keuringsdiensten? Neem dan contact met ons op.