Home » Blog » Waarom is het belangrijk om jouw weegschaal te kalibreren?
Categorie:

Kalibreren van een weegschaal met behulp van gecertificeerde ijkgewichten

Waarom is het belangrijk om jouw weegschaal te kalibreren?

In veel bedrijven en organisaties worden weegschalen gebruikt om goederen te wegen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de productie, de logistiek, de handel en de gezondheidszorg. Om ervoor te zorgen dat een weegschaal nauwkeurige weegresultaten geeft, is het belangrijk om deze weegschaal regelmatig te kalibreren.

Wat is kalibratie?

Kalibratie is het proces waarbij de nauwkeurigheid van een meetinstrument wordt bepaald. Bij het kalibreren van een weegschaal wordt de weegschaal vergeleken met een nauwkeurig kalibratiegewicht. Als de weegschaal binnen de vereiste nauwkeurigheidsmarge weegt, is deze gekalibreerd. Wij raden aan om dit proces door een erkend keurder te laten uitvoeren. Hierdoor weet je zeker dat jouw weegschaal juist of niet juist gekalibreerd is.

Waarom is kalibratie belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom kalibratie belangrijk is. Ten eerste zorgt kalibratie ervoor dat de weegschaal nauwkeurige weegresultaten geeft. Dit is essentieel voor veel toepassingen, zoals het wegen van goederen voor productie, het afleveren van medicijnen of het controleren van de kwaliteit van producten.

Ten tweede helpt kalibratie om ongelukken te voorkomen. Als een weegschaal niet nauwkeurig weegt, kan dit leiden tot ongelukken, zoals het verkeerd doseren van medicijnen of het overladen van een vrachtwagen.

Ten slotte kan kalibratie helpen om kosten te besparen. Een niet-gekalibreerde weegschaal kan leiden tot fouten in productieprocessen, wat tot extra kosten kan leiden.

Wat gebeurt er bij het kalibreren van een weegschaal?

Bij het kalibreren van een weegschaal wordt de weegschaal eerst gereinigd en gecontroleerd op schade. Vervolgens wordt de weegschaal ingesteld op de juiste instellingen. Daarna wordt de weegschaal vergeleken met een nauwkeurig kalibratiegewicht. Dit gebeurt door het kalibratiegewicht op de weegschaal te plaatsen en te controleren of de weegschaal het juiste gewicht aangeeft.

Als de weegschaal binnen de vereiste nauwkeurigheidsmarge weegt, is deze gekalibreerd. Als de weegschaal niet binnen de vereiste nauwkeurigheidsmarge weegt, moet deze worden gejusteerd. Is het niet mogelijk om de weegschaal te justeren wordt er gekeken of deze gerepareerd kan worden is dit ook niet het geval moet de weegschaal worden vervangen. Ook een vervangend toestel kunnen wij je aanbieden.

Voordelen van een gekalibreerde weegschaal

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een gekalibreerde weegschaal. Ten eerste zorgt een gekalibreerde weegschaal voor nauwkeurige weegresultaten. Dit is essentieel voor veel toepassingen, zoals het wegen van goederen voor productie, het afleveren van medicijnen of het controleren van de kwaliteit van producten.

Ten tweede helpt een gekalibreerde weegschaal om ongelukken te voorkomen. Als een weegschaal niet nauwkeurig weegt, kan dit leiden tot ongelukken, zoals het verkeerd doseren van medicijnen of het overladen van een vrachtwagen.

Ten slotte kan een gekalibreerde weegschaal helpen om kosten te besparen. Een niet-gekalibreerde weegschaal kan leiden tot fouten in productieprocessen, wat tot extra kosten kan leiden.

Waar kun je jouw weegschaal laten kalibreren?

Je kunt jouw weegschaal laten kalibreren door een weegspecialist. Er zijn veel bedrijven in Nederland die weegschalen kalibreren. Een goede weegspecialist heeft de juiste kennis en ervaring om jouw weegapparatuur nauwkeurig te kalibreren.

MJservice: jouw weegspecialist voor het kalibreren van weegschalen en weegsystemen

MJservice is een weegspecialist met meer dan 25 jaar ervaring. Wij kalibreren weegschalen van alle merken en types. Wij werken met gecertificeerde weegtechnici die de juiste kennis en ervaring hebben om jouw weegapparatuur nauwkeurig te kalibreren.

Wil je meer weten over het kalibreren van weegschalen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.