Home » Blog » Hoe herken je een gekeurde weegschaal voor handelsdoeleinden?
Categorie:

Stikker van een gekeurde weegschaal waardoor je deze weegschaal mag gebruiken voor handelsdoeleinden.

Hoe herken je een gekeurde weegschaal voor handelsdoeleinden?

Als je een weegschaal gebruikt voor handelsdoeleinden, dan is het belangrijk dat deze gekeurd is. Maar hoe herken je een gekeurde weegschaal die je wettelijk gezien mag inzetten voor handelsdoeleinden? Dit betekent dat de weegschaal is getest en voldoet aan de wettelijke eisen. Een gekeurde weegschaal geeft je de zekerheid dat je de juiste gewichten weegt en dat je dus niet te veel of te weinig betaalt voor je producten.

Zo herken je een gekeurde weegschaal die gebruikt mag worden voor handelsdoeleinden?

Een gekeurde weegschaal heeft twee verplichte keurmerken:

  • CE-markering: Dit keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan de Europese richtlijnen voor veiligheid en gezondheid.
  • M-keurmerk: Dit keurmerk geeft aan dat de weegschaal is gekeurd door een officiële keuringsinstantie.

Waar vind ik de keurmerken?

De keurmerken staan meestal op een sticker op de weegschaal. De CE-markering is meestal een rond logo met de letters CE of enkel CE is zichtbaar zoals de afbeelding hieronder. Dit is afhankelijk van het jaartal van de stikker. De M-keurmerk is meestal een rechthoekig logo met een grote M en een getal erachter. Zie de afbeelding hieronder hoe zo’n stikker eruit ziet. Deze vorm is geldig vanaf 2016 hiervoor zagen deze stikkers er iets anders uit. Destijds gebruikte ze een groen vierkant met daarin een M om aan te tonen dat de weegschaal gekeurd is. Ook op deze stikkers kun je een jaartal vinden meestal aan de linkerkant van het groene blok.

Wat betekent de M op deze stikker?

De M in M-keurmerk staat voor “gekeurd”. Het getal erachter geeft het jaartal aan waarin de weegschaal voor het eerst is gekeurd.

Is het verplicht om een gekeurde weegschaal te hebben?

Ja, het is verplicht om een gekeurde weegschaal te hebben als je deze gebruikt voor handelsdoeleinden. Als je wordt gecontroleerd door de overheid en je weegschaal is niet gekeurd, dan kan je een boete krijgen.

Hoe lang is de keuring op een gekeurde weegschaal geldig?

Een keuring op een gekeurde weegschaal is geldig voor de gehele levensduur. Dit betekent dat je de weegschaal niet opnieuw hoeft te laten keuren als deze nog in goede staat is.

Hoe vaak moet ik mijn weegschaal laten keuren?

Het is wettelijk verplicht om aan te kunnen tonen dat jouw weegschaal goed weegt. Daarom is het raadzaam om je weegschaal elk jaar te laten keuren. Laat dit doen door een erkend keurbedrijf. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de eisen van de wet en problemen voorkomt.

Hoe laat ik mijn weegschaal keuren?

Je kunt je weegschaal laten keuren door een erkend keurbedrijf. Je kunt een erkend keurbedrijf vinden in het register van de Stichting Keurmerk Meetinstrumenten (SKM). Je kunt uiteraard ook meteen met ons contact opnemen. Wij zijn namelijk al meer dan 15 jaar erkend keurder.

Wat kost het om een weegschaal te laten keuren?

De kosten voor het keuren van een weegschaal variëren per keurbedrijf. De kosten liggen meestal tussen de €50 en €100.

Conclusie over de vraag “Hoe herken je een gekeurde weegschaal voor handelsdoeleinden?”

Als je een weegschaal gebruikt voor handelsdoeleinden, dan is het belangrijk dat deze gekeurd is. Een gekeurde weegschaal geeft je de zekerheid dat je het juiste gewicht weegt en dat je dus niet te veel of te weinig betaalt voor je producten. Laat je weegschaal daarom elk jaar keuren door een erkend keurbedrijf. Nu je dit artikel gelezen hebt heb je antwoord op de vraag “Hoe herken je een gekeurde weegschaal voor handelsdoeleinden?”.

Vraag vandaag nog een offerte op om zeker te zijn dat jouw weegschaal nog goed weegt en voorkom wettelijke problemen!