Home » Blog » Het belang van het justeren van een weegschaal en weegsysteem
Categorie:

Uitleg over weegsysteem door hendrik

Het belang van het justeren van een weegschaal en weegsysteem

Weegschalen zijn onmisbaar in veel sectoren, zoals de industrie, de logistiek en de handel. Ze worden gebruikt om goederen te wegen, om ingrediënten te doseren en om processen te controleren. Om ervoor te zorgen dat weegschalen nauwkeurig en betrouwbaar zijn, is het belangrijk om ze regelmatig te laten justeren.

Wat is het justeren van een weegschaal of weegsysteem?

Justeren is het afregelen van een weegschaal binnen gedefinieerde toleranties. Dit wordt gedaan door een erkend keurder. De keurder gebruikt gecertificeerde gewichten om de nauwkeurigheid van de weegschaal te testen. Als de deze niet binnen de toleranties meet, wordt deze gejusteerd.

Waarom is het belangrijk om een weegschaal te justeren?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om weegschalen te justeren. Ten eerste helpt het om fouten in productie te voorkomen. Als een weegschaal niet nauwkeurig meet, kunnen producten verkeerd worden gedoseerd of gewogen. Dit kan leiden tot kwaliteitsverlies, onnodige kosten of zelfs gevaarlijke situaties.

Ten tweede kan het justeren van weegschalen helpen om fraude te voorkomen. Als een weegschaal bewust wordt afgesteld om een verkeerd gewicht aan te geven, kan dit worden gebruikt om klanten te bedriegen of om belastingen te ontduiken.

Ten slotte is het justeren van weegschalen verplicht in veel sectoren. In de industrie en de handel zijn weegschalen die voor commerciële doeleinden worden gebruikt, wettelijk verplicht om jaarlijks te worden geijkt. Bij de ijking wordt onder andere gekeken of de weegschaal nauwkeurig meet. Als deze niet nauwkeurig meet, wordt deze gejusteerd.

Hoe verloopt het justeer proces door een erkend keurder?

Het justeer proces moet worden uitgevoerd door een erkend keurder. Hierdoor wordt gewaarborgd dat de weegschaal op wettelijke bepalingen is getest. De erkend keurder loopt de volgende stappen door:

  1. De keurder begint met het controleren van de weegschaal op uiterlijke gebreken.
  2. De keurder controleert de kalibratiestatus van de weegschaal. Dit wordt gedaan met gecertificeerde gewichten. Aan de hand van tests bepaald de keurder of de weegschaal binnen de toleranties meet.
  3. Wanneer de weegschaal niet binnen de toleranties meet, wordt deze gejusteerd. De keurder maakt gebruik van speciale tools en software om de weegschaal goed af te stellen en in te regelen. Het justeerproces kan enige tijd tot enkele uren duren, afhankelijk van het type weegschaal.
  4. De keurder controleert de nauwkeurigheid van de weegschaal.
  5. Wanneer de weegschaal binnen de toleranties meet krijgt de weegschaal een keuringsstikker.

Neem contact met ons op om jouw weegschaal te laten justeren zodat je weer met het volste vertrouwen al jouw producten kunt afwegen!

MJservice: erkend keurder voor weegschalen

MJservice is een erkend keurder voor weegschalen. Wij hebben jarenlange ervaring in het justeren van weegschalen voor verschillende sectoren. Wij zijn gespecialiseerd in het justeren van weegschalen van bijna alle merken en typen.

Als jouw weegschaal niet meer nauwkeurig meet, kun je deze bij ons laten justeren. Wij zorgen ervoor dat jouw weegschaal weer binnen de wettelijke toleranties meet waardoor je weer met vertrouwen kunt wegen.

Nieuwe weegschaal kopen

Als de weegschaal niet meer te justeren is, kun je bij ons ook een nieuwe weegschaal kopen. Wij bieden een breed assortiment weegschalen voor verschillende toepassingen waardoor we jou altijd een passende oplossing kunnen bieden. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste weegschaal voor jouw weegbehoeften.